My Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

De vergeten oorlog


De Slag bij Bergen, De Vergeten Oorlog 1799 (Ga Naar Website)

In een periode van nog geen drie maanden tijd heeft één van de meest bloedige veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsgevonden met meer dan 20.000 gesneuvelden.

Veel inwoners van Bergen en natuurlijk de bezoekers aan de provincie Noord-Holland hebben er nog nooit van gehoord. Maar weinig mensen zijn zich bewust dat in de hele provincie meerdere gemeenten te maken hebben gehad met deze korte, maar hevige oorlog. Tijdens De Slag bij Bergen in het weekend van 23 en 24 september komt De vergeten oorlog uit 1799 tot leven. In alle respect gaan we deze vergeten oorlog, dit belangrijk stuk erfgoed onder de aandacht van de jeugd en inwoners brengen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Wij zijn blij met een groot ‘leger’ aan vrijwilligers die het project mede vorm geven.

Soldatenbivak
Op vrijdag 22 september zetten Engelsen, Russen, Fransen en Bataven (Nederlanders) hun bivak op aan de Voert 15, net buiten Bergen*. De soldaten, allemaal re-enactors, hebben daar gedurende de voorbereiding van de De Slag bij Bergen hun onderkomen. Zij keren tweehonderd jaar terug in de tijd.
Zaterdag 23 september is er een geweldig evenement aan De Voert 15. Bezoekers zullen verbaasd zijn. Ze treffen niet alleen de soldaten aan, maar ook zo’n honderd gekostumeerde leden van de Historische Vereniging Bergen. Er wordt zelfs een historisch festivalhart ingericht. Het wordt één groot openlucht museum. De geur van hooi en de voorbereidingen voor het soldatenmenu zijn te ruiken. Oude ambachten herleven. Maar bovendien vertellen de soldaten van de Engels Russische invasie hun verhaal. Bezoekers ervaren hoe zij zich voorbereiden op de nabootsing van De Slag bij Bergen.

Terug in de tijd
Waar het accent zaterdag op de locatie aan De Voert ligt, is zondag 24 september het centrum van Bergen aan de beurt. Bergen gaat terug in de tijd. In de vroege ochtend zorgen de kleurrijk geüniformeerde soldaten voor de opbouw rond de Ruïnekerk. Zij marcheren door het centrum van Bergen. In de middag wordt De Slag bij Bergen nagespeeld. Iedereen doet mee. Het internationale gezelschap re-enactors, maar ook de leden van de Historische Vereniging.
Om 14.30 uur stijgt de spanning. Er is tromgeroffel. De eerste schoten klinken. Kruitdampen trekken op en de soldaten trekken voorbij. De Slag bij Bergen is begonnen. De soldaten maken zich op voor de gevangenneming van de Russische generaal Hermann op het terrein van de Ruïnekerk. Bijzonder wordt de integratie van muziek vanuit de kerk bij dit evenement. Met 250 soldaten en 100 figuranten beleeft u dit stuk vergeten erfgoed.

Lezingen, workshops en tentoonstelling
Daar blijft het niet bij. In Museum Sterkenhuis is niet alleen de bijzondere permanente collectie te zien, maar worden ook bijzondere kostuums uit 1799 tentoongesteld. In het museum is een lezing van John Grooteman. Het is zeker de moeite waard om het museum te bezoeken. En kijk niet raar op wanneer er ineens ‘echte’ soldaten rondwandelen. Landgoed Het Hof aan de Eeuwigelaan vormt het decor voor een reeks theatrale lezingen over de periode rond 1799. Aansprekende verhalenvertellers, waar onder Sjoerd Kuyper, zijn aanwezig. Bezoekers kunnen ook meedoen aan workshops, bijvoorbeeld archeologie (met Cor Prins) en kleermakerij (met Noortje Kramer). Meer informatie hierover volgt later.

Vrijwilligers
De Historische Vereniging Bergen doet actief mee aan De Slag bij Bergen. Onze circa honderd vrijwilligers gaan allemaal gekleed in historische kleding die past bij de periode 1799.

De vergeten oorlog
De invasie van 1799 op 27 augustus tussen de Kleine en Grote Keeten – met daarna heftige veldslagen tussen Den Helder en Castricum werd uitgevoerd door een grote Engelse en Russische invasiemacht om een einde te maken aan de machtsuitbreiding van Frankrijk. De tijd dat Frankrijk de grenzen naar het noorden en tot ver in het oosten wil verleggen. De Franse invloed op leven en werken in deze periode wordt in kaart gebracht vanaf het moment van de landing tot de terugtrekking. Dit project, met de nadruk op de Slag bij Bergen, vindt plaats in en rondom de Ruïnekerk, Voert 15, museum Sterkenhuis en Landgoed Het Hof.

De aanleiding van dit initiatief komt voort uit een vraag van de gemeente Bergen tijdens de bijeenkomsten van Platform Erfgoed BES: ”Kunnen wij samen een historisch evenement organiseren voor de bewoners en bezoekers  van deze gemeente?” Een verhaal vertellen, jeugd en bewoners kennis laten maken met de rijke geschiedenis van deze gemeente en streek.” Na overleg met alle partijen is gekozen voor De Slag bij Bergen, de vergeten oorlog uit 1799.

Samenwerkingsverband
Bij De Slag bij Bergen werkt stichting Tijdgeest nauw samen met Historische Vereniging Bergen, Museum Sterkenhuis, Bibliotheek Bergen, Blooming/Het Hof, Regionaal Archief, Erfgoed Platform BES, Napoleontische Associatie der Nederlanden, bewonersvereniging Bergen-Centrum.

Uitvoerend team:
Artistiek leider: Hans Langeree, Producent: Harry Katstra, Zakelijk leider: Monique van Zelst. Dramaturgie: Pamela Koevoets, Techniek: Cor Dekker, Coördinatie re-enacting: Martin Blom Productieassistentie: Piet Kamp, Rob Pronk, Kostuums: Fien Jansen, Els Hoek. Coördinatie HVB: Marry Ranzijn

Bezoekers worden vooral verzocht om op de fiets te komen