Excursies van afgelopen najaar

Alle excursies hieronder zijn alleen voor leden.
I.v.m. de enorme belangstelling mag u zich inschrijven voor maximaal 1 excursie.


Zaterdag 30 september: wandeling door Zanegeest (Saenegeest)

We gaan na jaren weer eens wandelen op Zanegeest (Saenegeest), een van de vier oude buurschappen van Bergen. Dat woordje “op” geeft al aan dat het buurschap van oorsprong hoger gelegen was dan zijn omgeving. Er staan prachtige boerderijen maar ook authentieke arbeiderswoninkjes (de pareltjes van Bergen). Naast cultuur valt er ook veel natuur te genieten.

 


Zaterdag 14 oktober: fietstocht. De ontwikkeling van het landschap, deel 1

We fietsen door een aantal van de tien polders die Bergen rijk is. Tijdens deze excursie ervaren we de grote gevarieerdheid van het landschap. Hoe komt het dat onze omgeving er zo uitziet? Waarom wonen we op zand, klei, in het bos of in de polder? Tijdens deze fietstocht ontdekken we ook plaatsen waar nog sporen van zowel oude als nieuwe ontstaansgeschiedenis van ons dorp zichtbaar zijn.

 

 


Zondag 12 november, bezoek aan de Zandhoeve/Blooming

De oude Villa de Zandhoeve is gebouwd in 1926 in opdracht van de suikerplanter John Willekes Macdonald. De architect was Maurits Plate en de aannemer Willem Rampen. We krijgen een presentatie over de historie en het hedendaagse Blooming en gaan binnen en buiten alles bekijken.