Selecteer een pagina

75 jaar bevrijding!  Vrijheidsmaaltijd – Bevrijdingsfeest VRIJHEID, een groot goed!

De HVB neemt deel in het Erfgoed Platform BES. Binnen het platform BES is besproken dat we in 2020 aandacht willen schenken aan 75 jaar bevrijding, zoals in het gehele land gebeurt. Het Promoteam van de HVB heeft dat opgepakt. Op dinsdag 5 mei 2020 gaan we herdenken dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Dat doen we in en rondom de Ruinekerk met een vrijheidsmaaltijd waar 300 mensen aan kunnen deelnemen en een bevrijdingsfeest voor iedereen. De vrijheidsmaaltijd zal in het teken staan van bezinning: wat is vrijheid, wat is onvrijheid, mensen met elkaar verbinden. En met het bevrijdingsfeest gaan we vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn en nog steeds in alle vrijheid leven.

Het wordt een maatschappelijk gebeuren, dus alle inwoners van Bergen en verder zijn vrij om zich in te schrijven voor deze maaltijd. Het bevrijdingsfeest is voor iedereen toegankelijk. Het wordt een respectvolle dag maar ook zeker een feestdag. Meer informatie over deelname aan en inschrijven voor de vrijheidsmaaltijd zal in maart 2020 in de plaatselijke nieuwsbladen en op de website van de HVB te lezen zijn. Eerder reageren op deelname heeft helaas geen zin.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • oVanaf 10.00 uur een draaiorgel om de dag feestelijk in te luiden.
 • Vanaf 11.00 uur zal er de gehele dag doorlopende foto-video beelden van de 2e WO en bevrijding gepresenteerd worden op een LED scherm, verzorgd door de vrijwilligers van de HVB werkgroep Beeld en Geluid .
 • Over het gehele terrein zullen Nederlandse, Amerikaanse en Canadese vlaggen wapperen en de gehele dag zullen er rondom de Ruïnekerk borden met uitvergrote foto’s van de bevrijding te zien zijn die worden verzorgd door de HVB werkgroep Beeld- en Geluid, een klein openluchtmuseum.
 • Van 11.00 uur tot 11.30 uur gaat beiaardier Klaas de Haan als aanloop naar de opening het carillon bespelen. Het carillon heeft een bijzondere betekenis uit de 2e  WO  om 11.30 – 11.45 uur is de opening door nu nog burgemeester Hetty Hafkamp en de voorzitter van de HVB de heer Niek Weel. Er zal een vrijheidsvuur ontstoken worden door een oud-verzetsstrijder uit de 2e  WO
  Tijdens het ontsteken van het vuur zal de burgemeester een gedicht voorlezen en aansluitend zal de Harmonie het Wilhelmus spelen.
 • Na de opening komen uit de Ruïnekerk “drie bevrijders” lopen met doedelzakken.
 • De maaltijd is ongeveer van 12.00 tot 13.30 uur. Op vertoon van de “voedselbonnen” die men als deelnemer toegestuurd krijgt gaat men aan tafel en wordt er een eenvoudige maaltijd geserveerd in de trant van de naoorlogse tijd. De maaltijd zal worden opgeluisterd met liedjes uit die tijd.
 • Aansluitend speelt de gehele middag tot 17.00 uur een grote band, de Tata steel band, met zangeres Simone Dekker.
 • Vanaf 13.30 tot 15.30 loopt er een muziekkorps door het centrum.
 • Om ca. 14.30 – 14.45 uur komt er een colonne van ca. 200 militaire voertuigen, “Keep on rolling”, Bergen binnen rijden, ingehaald door het muziekkorps en onder verwelkoming van de klokken van de Petrus en Pauluskerk en de Ruïnekerk. Dit defilé zal alle gemeenten van de BUCH aandoen en wordt georganiseerd door het Veteranencomité de BUCH.
 • Aansluitend rijden ca. 20 militaire voertuigen het Ruïnekerk-terrein op als een openluchtmuseum onder begeleiding van muziek.
 • De inwoners van Bergen worden gevraagd de Nationale vlag uit te steken ter verhoging van de feestvreugde

 

Wij hopen dat u dit feest met ons samen wilt vieren. U bent de gehele dag van harte welkom. Het wordt een heel bijzondere dag.

Deze gedenkwaardige dag is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen, Guus Leguit, Restaurant Fabel’s, VHC de Jongens BV, en Restaurant ‘t Parkje, waarvoor hartelijk dank.

Namens het promoteam, Marry Ranzijn

Voedseldropping bij vliegveld Bergen, Collectie “Beeldbank HVB/collectie Gré Schouten-Dapper “