Alle excursies hieronder zijn alleen voor leden.
I.v.m. de enorme belangstelling mag u zich inschrijven voor maximaal 1 excursie.


Zaterdag 14 april 2018: excursie Slag bij Bergen 1799 (“de Vergeten Oorlog”)

Na het overweldigende succes van het naspelen van de Slag bij Bergen in september vorig jaar (“de Vergeten Oorlog” is hierdoor geen vergeten oorlog meer) gaan wij nu op velerlei verzoek op de fiets langs meerdere locaties, die belangrijk waren bij deze slag bij Bergen.

Het startpunt van deze fietsexcursie is Duinvermaak en wij zullen eindigen bij het Russisch Monument.

 

Klik hier om in te schrijven (Alleen voor leden)

 


Zaterdag 19 mei 2018: excursie wandelen door Zanegeest (Saenegeest)

We gaan, vanwege de enorme belangstelling vorig jaar september, weer op Zanegeest (Saenegeest), een van de vier oude buurschappen van Bergen Dat woordje “op” geeft al aan dat het buurschap van oorsprong hoger was dan zijn omgeving. Er staan prachtige boerderijen, maar ook arbeiders-woninkjes ( de pareltjes van Bergen Naast cultuur valt er ook veel natuur te genieten.

Klik hier om in te schrijven (Alleen voor leden)

 


Zaterdag 9 juni 2018: excursie Bergermeer (2, de westkant)

Bij de vorige excursie naar de Bergermeer in 2015 – ter gelegenheid van de viering van  drooglegging 450 jaar geleden – kwam vooral het oostelijk deel van de polder aan bod.

Deze keer voert de fietsroute door het westelijke deel. Dit deel zit vol historische contrasten:  450 jaar geleden droog gelegd en nu geschikt gemaakt om overtollig regenwater op te vangen; een 100-jaar oud landgoed (de Karperton) naast bunkerdorpen uit de Tweede Wereldoorlog en een eigentijds ”eco-dorp”; oude boerenbedrijven naast moderne villa’s; een 19e-eeuwse molen maar ook een 20e-eeuws dieselgemaal en een modern elektrisch gemaal, de eerste een ware blikvanger, de laatste twee verscholen in een dijk; en natuurlijk: het militaire vliegveld, eerst Nederlands, toen Duits, nu een broedplaats van creativiteit.

Laat u verrassen in dit gebied waar de tijd in viereneenhalve eeuw allerlei sporen heeft achter gelaten.

Klik hier om in te schrijven (Alleen voor leden)