Selecteer een pagina

Doelstelling
De werkgroep Beeld en Geluid legt zich toe op het verzamelen en toegankelijk maken van beelden en geluiden uit de Bergense historie. Vaak geven huidige en vroegere Bergenaren foto’s en dia’s aan de HVB. Daarmee gaat de werkgroep aan de slag door deze te selecteren, te beschrijven en zo nodig te digitaliseren. Daarna komen ze terecht in de beeldbank van onze Historische Vereniging Bergen. Dan zijn ze door iedereen te bekijken. De originelen gaan naar het Regionaal Archief in Alkmaar. Als u zelf beeld- of geluidsmateriaal wilt delen met de HVB, neem dan contact op via beeld@hvb-nh.nl.

Daarnaast doet de werkgroep nog een aantal andere dingen, zoals het verzamelen, bekijken, beschrijven en beschikbaar maken van oude films over Bergen en Bergenaren. ‘Levende’ beelden uit vroeger tijden blijven zo voor ons dorp bewaard en ook deze zijn via de HVB-website te bekijken. Maar de werkgroep maakt soms ook zelf films. Zo zijn er opnames gemaakt van interviews met een aantal Bergenaren over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Behalve films maakt de werkgroep ook foto’s: Ineke Vrasdonk legt zo op een leuke manier onze verenigingsactiviteiten vast, zoals excursies en ledenbijeenkomsten. Haar foto’s zijn te zien op deze website en ook op onze Facebookpagina. Wilt u foto’s laten maken van een HVB-activiteit, neem dan contact op met Ineke via fotograaf@hvb-nh.nl.

De Fotoherkenningsgroep hoort bij de werkgroep Beeld en Geluid. De leden ervan komen regelmatig bij elkaar om oude prentbriefkaarten en foto’s uit het Regionaal Archief te beschrijven. Hierbij gaat het om het achterhalen van het ‘wie, wat, waar en wanneer’ van wat erop te zien is; een heel gepuzzel soms. Misschien nog belangrijker dan dit – en minstens zo leuk – zijn de verhalen over dorpsgenoten en gebeurtenissen van weleer die daarbij loskomen. Deze gegevens en verhalen worden opgenomen in onze eigen Bergense beeldbank.

Lid worden van de werkgroep Beeld en Geluid? Bel of email de portefeuillehouder!

Mail: beeld@hvb-nh.nl

Portefeuillehouder:
Jan Rein Pruntel
Tel.: 072 – 581 8666
Mail: beeld@hvb-nh.nl

Coördinator:
vacature

Leden Werkgroep Beeld en Geluid:
Trees Bruinsma
Siem Danenberg
Vincent Dekker
Aalt van Huissteden
Bob Kos
Paul Pesie
Joost Poot
Alex Schaaper
Jaap Schoen
Ineke Vrasdonk (fotograaf)
Mail.: fotograaf@hvb-nh.nl

Leden Fotoherkenningsgroep:
Huug Bergsma
Tom Dekker
Eldert Groenewoud
Aalt van Huissteden (redacteur en contactpersoon Regionaal Archief)
Piet Mooij
Loek Ooijvaar
Joost Poot
Ben Pepping
Jan Scholten
Henk Schotten
Gré Schouten-Dapper
Inez Vorenkamp (notuliste)
Lau Vrasdonk
Nico Vrasdonk
Allard Willemier Westra (Organisator)
Truus Winder- Vrasdonk

 

Bovenstaande panoramafoto is waarschijnlijk genomen omstreeks 1915, nadat de renbaan was opgeheven en de Hertenkamp daarvoor in de plaats kwam. De fotograaf lijkt te hebben gestaan op het dak van het huidige ‘Bergen Cosmetics’, voorheen drogisterij/parfumerie ‘Wertenbroek’. Links zijn de Ruïnekerk, het postkantoor en het Smallepad te zien, en de in 1909 aangelegde trambaan naar Bergen aan Zee. In het midden en rechts loopt de Prinsesselaan, en van rechtsonder naar het midden de Stationsstraat. Het huis in het midden is “Kagok” (op de hoek van de Renbaanlaan) en aan de overkant van de Hertenkamp ziet u de oude boerderij, later pension “t Hoekje”. Geheel rechts mist u net het deel van het Smallepad richting Vijverlaan, waar op de hoek met de Stationsstraat nu Bakkerij Beerse (voorheen Baltus) is gevestigd. Het opvallendste gebouw rechts is “De Haamstede” aan de Breelaan. De datering van de foto is bepaald in overleg met Piet Mooij. De foto wordt vertekend weergegeven doordat hij is samengesteld door 4 opnamen aan elkaar te ‘plakken’. Klik op de afbeelding voor een scherper beeld.