Doelstelling
De werkgroep Beeld en Geluid legt zich toe op het verzamelen en toegankelijk maken van beelden en geluiden uit de Bergense historie. Vaak geven huidige en vroegere Bergenaren foto’s en dia’s aan de HVB. Daarmee gaat de werkgroep aan de slag door deze te selecteren, te beschrijven en zo nodig te digitaliseren. Daarna komen ze terecht in de beeldbank van onze Historische Vereniging Bergen. Dan zijn ze door iedereen te bekijken. De originelen gaan terug naar de eigenaar óf naar het Regionaal Archief in Alkmaar. Als u zelf beeld- of geluidsmateriaal wilt delen met de HVB, neem dan contact op via beeld@hvb-nh.nl.
Daarnaast doet de werkgroep nog een aantal andere dingen, zoals het verzamelen, bekijken, beschrijven en beschikbaar maken van oude films over Bergen en Bergenaren. ‘Levende’ beelden uit vroeger tijden blijven zo voor ons dorp bewaard en ook deze zijn via de HVB-website te bekijken. Maar de werkgroep maakt soms ook zelf films. Zo zijn er opnames gemaakt van interviews met een aantal Bergenaren over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.
Behalve films maakt de werkgroep ook foto’s: Ineke Vrasdonk legt zo op een leuke manier onze verenigingsactiviteiten vast, zoals excursies en ledenbijeenkomsten. Haar foto’s zijn te zien op deze website en ook op onze Facebookpagina. Wilt u foto’s laten maken van een HVB-activiteit, neem dan contact op met Ingrid via fotograaf@hvb-nh.nl.
Lid worden van de werkgroep Beeld en Geluid? Bel of email de portefeuillehouder!
Portefeuillehouder:
Aalt van Huissteden
072 – 582 5937
beeld@hvb-nh.nl
Coördinator:
Vincent Dekker
Fotograaf:
Ingrid Wedzinga
fotograaf@hvb-nh.nl
Leden Werkgroep Beeld en Geluid:
Trees Bruinsma
Siem Danenberg
Jan Donia
Fake Groeneveld
Aalt van Huissteden
André Koet
Bob Kos
Paul Pesie
Joost Poot
Alex Schaaper
Jaap Schoen
Bovenstaande panoramafoto is waarschijnlijk genomen omstreeks 1915, nadat de renbaan was opgeheven en de Hertenkamp daarvoor in de plaats kwam. De fotograaf lijkt te hebben gestaan op het dak van het huidige ‘Bergen Cosmetics’, voorheen drogisterij/parfumerie ‘Wertenbroek’. Links zijn de Ruïnekerk, het postkantoor en het Smallepad te zien, en de in 1909 aangelegde trambaan naar Bergen aan Zee. In het midden en rechts loopt de Prinsesselaan, en van rechtsonder naar het midden de Stationsstraat. Het huis in het midden is “Kagok” (op de hoek van de Renbaanlaan) en aan de overkant van de Hertenkamp ziet u de oude boerderij, later pension “t Hoekje”. Geheel rechts mist u net het deel van het Smallepad richting Vijverlaan, waar op de hoek met de Stationsstraat nu Bakkerij Beerse (voorheen Baltus) is gevestigd. Het opvallendste gebouw rechts is “De Haamstede” aan de Breelaan. De datering van de foto is bepaald in overleg met Piet Mooij. De foto wordt vertekend weergegeven doordat hij is samengesteld door 4 opnamen aan elkaar te ‘plakken’. Klik op de afbeelding voor een scherper beeld.
De kinderen zijn in strandkostuum. De badwagens dienden ertoe badende dames aan het oog van de ‘heeren’ te ontdekken als zij zich in zee waagden. De boulevard bevindt zich in het beginstadium. (omstreeks 1915)
Locomotief van het type Neushoorn is zojuist gearriveerd. In het midden staat besteller Jan Beeldman op goederen te wachten. (Het is 1914)
17 april 1923. Aankomst nieuwe burgemeester mr. H.D.A. van Reenen t.g.v. zijn inhuldiging.